15 de febr. 2014

Crònica 3: Els Fets de la Gleva

Lloc i dia: Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà (Osona), 15 de febrer de 2014
Organitza: ANC Voltreganès i Òmnium Voltreganès


A quarts de 10 del matí Miquelets de Catalunya va parar campament al costat de l'església parroquial de Sant Hipòlit de Voltregà. Després de la corresponent instrucció ens vam dirigir, 
encapçalats per 8 cavallers genets del Regiment de Cuirassers de Sant Jordi, cap al Santuari de la Gleva on es va procedir a la inauguració del monument en record de Josep Cararac i els màrtirs de la Gleva. Van intervenir Sergi Vilamala, alcalde de les Masies de Voltregà, i en Ramon Passolas (Miquelets de Catalunya), sergent instructor del Regiment de la Diputació del General. Finalitzat l'acte institucional va arribar el dinar que com sempre va anar amenitzat per músiques i càntics comunitaris.

Cavallers del Regiments de Cuirassers de Sant Jordi amb en David Ventura (Miquelets de Catalunya).
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Intervenció de Ramon Passolas (Miquelets de Catalunya) en el monument a La Gleva.
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Retornats al campament vam fer una mica d'instrucció fins a les 18:30 h, moment en què es va iniciar el gran acte de record als Fets de la Gleva amb la inauguració d'un altre monument al costat de l'església de Sant Hipòlit de Voltregà i amb el corresponent parlament de Xavier Vilamala, alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà.


Tornant de La Gleva.
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Una quarantena d'integrants dels regiments de Miquelets de Catalunya, acompanyats per sis membres del Regiment d'Hússars Hongaresos de Moià, van fer entrada a la plaça de l'església de Sant Hipòlit de Voltregà enmig dels aplaudiments del nombrós públic que omplia la plaça. Seguidament els Nyerros de la Plana van aixecar dos pilars d'honor i els Bastoners de Malla van executar tres balls, el primer amb bastons, el segon amb falç i el tercer amb dalles, fent aixecar espurnes!

En el moment àlgid els músics de Miquelets de Catalunya van sortir per la porta principal de l'església tocant el Virolai. Al seu darrera dues pubilles de Miquelets de Catalunya portaven un quadre del rei Carles III, el qual va presidir tot l'acte. Tot seguit es va fer entrega de l'estendard de La Gleva al Sr. David Ventura (Miquelets de Catalunya), tinent de la companyia de Granaders del Regiment de la Diputació del General. Aquest honor li va ser conferit degut al mèrit, com a president d'Òmnium Voltreganès, en impulsar la festa de Els Fets de la Gleva i també per ser al darrera de la creació de la dita companyia de Granaders (formada per una quinzena de persones majoritàriament de la comarca d'Osona).


Un cop fet aquest acte tothom va iniciar la marxa vers el Santuari de la Gleva. Va obrir la comitiva en David Ventura, portador de l'entendard de La Gleva, i la bandera de Santa Eulàlia del Memorial 1714. Els seguia el quadre de Carles III, la bandera de Sant Jordi i la bandera negra, els músics dels regiments i el gruix dels regiments de Miquelets de Catalunya. Darrera d'ells una llarga riuada de torxes il·luminava el camí en aquella negra nit.


David Ventura (Miquelets de Catalunya) agenollat en la benedicció de l'estendard de La Gleva.
Fotografia: David Ventura (Miquelets de Catalunya)











.
Arribats al Santuari de la Gleva els Miquelets de Catalunya ens vam situar a banda i banda de les escales d'accés a través de les quals la gentada va accedir al santuari. Un cop a dins van prendre la paraula el Sr. Agustí Alcoberro (director del Museu d'Història de Catalunya), el Sr. Quim Torra (director del Born Centre Cultural) i el rector de La Gleva.

L'acte va finalitzar amb el cant d'Els Segadors, himne nacional de Catalunya. Un cop a fora Miquelets de Catalunya va fer una salva d'honor i es va procedir a l'ascens del company David Ventura al càrrec de tinent de granaders de la companyia de Granaders del Regiment de la Diputació del General. Miquelets de Catalunya el felicita per l'ascens i també per ser un dels pilars dels Miquelets d'Osona i de la festa d'Els Fets de la Gleva, que aquest any, en motiu del Tricentenari, va aplegar unes 1.500 persones.

L'enhorabona David!

Enllaços d'interès: