24 de febr. 2014

Crònica 4: El desembarcament d'Arenys de Mar

Lloc i dia: Arenys de Mar (Maresme), 23 de febrer de 2014
Organitza: Ajuntament d'Arenys de Mar i Arenys.org

Produeix: Crea't

El dia 30 de gener de 1714 el coronel Ermengol Amill i 400 fusellers de muntanya van desembarcar a la platja situada entre Arenys de Mar i Canet de Mar. En un primer moment l’objectiu era dirigir-se a Mataró però estant aquesta ciutat fortament ocupada per les tropes borbòniques i alertada de l’arribada del contingent austriacista es va decidir atacar Sant Pol de Mar, també controlada pels borbònics.

A quarts de 10 vam fer cap a l’Ateneu Arenyenc. A les 10:00 h més de 50 socis recreadors s’aliniaven davant l’Ateneu (la previsió d’efectius per part de la organització era d’una vintena de socis recreadors però aquesta xifra va quedar en no res davant dels més de 50 socis que Miquelets de Catalunya hi va aportar).

Un cop feta la instrucció matinal dels regiments presents (Diputació i Vilar i Ferrer) la meitat dels presents es va encaminar cap al port per a embarcar als vaixells i llaüts que els havien de portar a fer el desembarcament a la platja d’Arenys. L’altra meitat els van esperar arrecerats al port.

Les primeres barques toquen terra.
Fotografia: Evody Carmona (Miquelets de Catalunya)

Primera esquadra del Regiment de Sant Ramon de Penyafort, assegurant la platja i esperant les ordres del seu coronel a punt de fer terra: Ermengol Amill.
 Fotografia: Roger Vila (Miquelets de Catalunya)

A les 11:00 h més d’un miler de persones d’Arenys i també vingudes d’arreu van ser testimonis d’un gran espectacle: una desena d’embarcacions de vela llatina vingudes de diferents ports del Maresme van escenificar el desembarcament del coronel Ermengol Amill (Miquel Paloma) i les seves tropes a la platja d’Arenys de Mar. En el moment que desembarcava la bandera de Sant Jordi i els primers fusellers va fer acte d’aparició damunt un cavall blanc en Pau Planellas, genet del regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi (també pertanyent a Miquelets de Catalunya). L’emoció del moment va avocar-se al públic en forma de gran aplaudiments.

Pau Planellas, cuirasser de Sant Jordi, esperant el desembarcament del coronel Ermengol Amill.
Fotografia. Montse Laborda

Per rebre al coronel Amill i als seus miquelets un nombrós grup d’arenyencs vestits de mariners d’època encapçalats pel periodista Oriol Ferran van realitzar una simpàtica dramatització i van ajudar a muntar el campament davant la mirada de sorpresa del públic present.


Arribada entre la multitud del coronel Ermengol Amill a la platja d'Arenys.
Fotografia: Xavi Salvanyà

El coronel Ermengol Amill conduint els seus homes cap a la platja d'Arenys.
Fotografia: Evody Carmona (Miquelets de Catalunya)

En un dia esplèndid, damunt la sorra de la platja, el sergent instructor Ramon Passolas va explicar a l’interessat públic el vestuari, l’armament, els músics i els colors dels personatges i els regiments allí presents: en primer lloc el coronel Ermengol Amill, els fusellers i magraners del Regiment de la Diputació del General, els miquelets del Regiment de fusellers de muntanya de Joan Vilar i Ferrer i el cavaller del Regiment de Cuirassers de Sant Jordi. Tot seguit els nous fusellers Patri Garcia, Ramon Ruiz i Dani Alcaraz, del Regiment Joan Vilar i Ferrer, van fer el Jurament a la Bandera.

Un cop feta les presentacions es va procedir a desfilar pels carrers d’Arenys de Mar. Obrien la comitiva el coronel Ermengol Amill i l’actor Oriol Ferran, i darrera d’ells els colors regimentals, els músics i el contingent de 50 recreadors de Miquelets de Catalunya. Arribats davant l’església de Santa Maria d’Arenys es va procedir a fer unes salves d’honor i seguidament es va cantar Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

Com ja és costum en les activitats de Miquelets de Catalunya la jornada va finalitzar amb un bon dinar a l’Ateneu Arenyenc. Essent coneixedors de la feina ben feta i enmig de la bona companyonia que regnava entre tots els socis, acompanyants de l’escriptor David de Montserrat (autor de Lliures o morts), el dinar es va convertír en una gran festa amb la música i els cants dels nostres músics i la complicitat de la gent de l’Ateneu Arenyenc.

Gràcies per l’acollida i fins l’any vinent!

Enllaços d'interès: