26 de gen. 2014

Crònica 2: Dia del Soldat Català

Lloc i dia: Barcelona (Barcelonès), 26 de gener de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya
Col·labora: Memorial 1714


El dia 26 de gener es commemora el Dia del Soldat Català en recordança a la victòria de les tropes catalanes sobre les tropes castellanes de Felip IV assolida en la Batalla de Montjuïc del 26 de gener de 1641. Aquesta efemèride també va coincidir amb el 75 aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

Com no podia ser d'altra manera Miquelets de Catalunya va voler recordar els màrtirs de 1714 al lloc que li pertocava: El Fossar de les Moreres.

A les 16:00 h ens vam trobar al Memorial 1714, molt ben acollits com sempre pel Sr. Jordi Miravet i la seva gent. Un cop habillats amb els corresponents uniformes vam iniciar la nostra marxa darrera la bandera negra comandats pel capità Miquel Paloma fins la Basílica de Santa Maria del Mar i d'allí vam desfilar fins al Born davant els nombrosos i sorpresos turistes i vianants.

A les 17:14 h, sota la flama del Fossar de les Moreres, van començar els parlaments. En primer lloc va prendre la paraula el Sr. Jordi Miravet (president del Memorial 1714) qui ens va donar la benvinguda i va recordar la tasca de recuperació de la memòria històrica feta pel Memorial 1714. Després va intervenir el Sr. Salvador Bonada (Patriotes per la Devolució) qui va parlar amb tot detall sobre la victòria catalana l'any 1641. Per cloure l'acte en Xavier Rota (Miquelets de Catalunya) va dedicar el record de la nostra associació en primer lloc als herois que van defensar la pàtria i als màrtirs que hi van morir al llarg de la Guerra de Successió i en la jornada fatídica de l'11 de setembre de 1714; en segon lloc a tots els morts, represaliats i exiliats del 26 de gener de 1939 (coincidint també en el dia del 75 aniversari) i en tercer lloc a l'enyorat soci Lluís Perona, músic i primer banderer de Miquelets de Catalunya traspassat l'any 2011.

Seguidament es va fer una ofrena floral, un minut de silenci i es va cantar Els Segadors, himne nacional de Catalunya.

"Al Fossar de les Moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor!"

Frederic Soler i Hubert "Serafí Pitarra"
(Barcelona, 9 d'octubre de 1839 - 4 de juliol de 1895)

Parlament de Jordi Miravet (Memorial 1714).
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Membres de Miquelets de Catalunya cantant "Els Segadors".
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)