10 de febr. 2014

Els Miquelets a l'escola (1): Olesa de Montserrat

Lloc i dia: Olesa de Montserrat (Montserratí), 10 de febrer de 2014
Organitza: Escola Puigventós i Miquelets de Catalunya


Amb l'afany de portar la recreació i la recuperació de la memòria històrica a tots els àmbits de la societat catalana, i també els més petits doncs ells són el futur de la nostra nació.

La primera experiència de Miquelets de Catalunya amb les escoles es remunta l'any 2012 quan dos socis de la nostra entitat van anar a l'Escola Agrupació Sant Jordi (Fonollosa, Bages), en una sessió conjunta amb alumnes, mestres i pares i mares celebrada el dia de la constitució espanyola per explicar com Castella va arravassar les constitucions catalanes i els furs i privilegis dels altres territoris de la Corona d'Aragó que havien abraçat la causa austriacista en el transcurs de la Guerra de Successió. Petits i grans van conèixer el vestuari, l'armament i van sentir el so del corn, Des d'aquella visita l'escola de Fonollosa utilitza el corn cada dia per avisar que l'hora del pati s'ha acabat.

En aquest any 2014 ha sigut també per iniciativa de les pròpies escoles que uns quants destacaments de miquelets s'hi han acostat per ensenyar com la recreació històrica pot ajudar a entendre com vivien els soldats i també la població civil 300 anys enrrera. 

El dia 10 de febrer de 2014 quatre miquelets del Regiment de Joan Vilar i Ferrer van anar a l'Escola Puigventós (Olesa de Montserrat, Montserratí). Curiosament, i mercès a la fundació del regiment a la mateixa vila d'Olesa, la classe de 5è de primària de l'Escola Puigventós s'anomena "Els Miquelets"! L'explicació va anar a càrrec de Xavier Rota i es va centrar en els fusellers de muntanya mercès als tres socis olesans uniformats que hi van participar: Joan Tosas, Josep Maria Morales i Joan Carles Mirás, aquest darrer nou soci que justament s'estrenava a l'escola!). Els alumnes havien buscat molta informació i ens van preguntar un munt de coses. Van dibuixar-nos i van pintar els nostres colors. La feina feta des d'inicis de curs a l'entorn dels miquelets era ben present. Les parets de la classe estaven forrades de pòsters, dibuixos i cartolines plenes d'informació sobre els miquelets, la Guerra de Successió i l'exèrcit de Catalunya. Contemplar tota aquella feina ens va emocionar i no podem fer més que felicitar a la seva professora Patrícia Piernau per l'interès i l'ànim d'explicar la nostra història als més petits.

Els olesans Josep Maria Morales, el Joan Carles Mirás i el Joan Tosas a les portes de l'Escola Puigventós (Fotografia: Escola Puigventós).

En Xavier Rota explicant l'armament dels fusellers de muntanya (Fotografia: Escola Puigventós).

La presència de Miquelets de Catalunya arreu del territori fa que aquest tipus de trobades siguin possibles sovint amb socis de la mateixa localitat. Les cares de sorpresa i admiració van ser unànimes i sabem del cert que a Olesa de Montserrat ja tenim assegurada la lleva del 2020!

De ben segur que tots, petits i grans, hi hem après!

Enllaços d'interès: