27 d’abr. 2014

Crònica 19: La Batalla d'Almansa i Homenatge als maulets de Xàtiva

Lloc i dia: Almansa (Castella - la Manxa), del 25 al 27 d'abril de 2014
Organitza: Ajuntament d'Almansa i 1707 Almansa Historica



- En procés de redacció -
- En procés de redacció -


Cartell oficial de la recreació internacional de la Batalla d'Almansa.



Enllaços d'interès:
  • Youtube. La Batalla d'Almansa. "Almansa Reenactment 2014" (edit by: Xavi Alba. 1770 Films): 

  • Youtube. Vida de campament a Almansa. "Over the hills and far away" with Miquelets de Catalunya (edit by: Xavi Alba, 1770 Films): 



Lloc i dia: Xàtiva (La Costera, País Valencià), 27 d'abril de 2014
Organitza: Comissió 25 d'abril de Xàtiva i Miquelets del Regne de València


Matinar un diumenge es difícil i més si t'esperen gairebé 5 hores de cotxe i descansos per fer els 415 km que ens separen de l'objectiu: Xàtiva... i després cap al vespre, el mateix a la tornada.

Originalment l'escamot era més nodrit de companys però les circumstàncies van fer que la resta ho deixessin per a una altra ocasió. Tot viatge sol implica un temps d'introspecció, de plantejar-te coses, idees, el que fas, el que tens entre mans... i arribes a la conclusió que és més important la paraula donada, comprometre't d'anar, poder viure de prop uns moments que com la nostra Diada al Fossar de les Moreres, té un xic màgic i que et reafirma en allò que creus. Una qüestió que al llarg de la jornada sortiria a la sobretaula: Fem recreació o fem política?

Membres del Regiment dels Desemparats amb el nostre fuseller Andreu del regiment de la Diputació envoltant el monument als maulets de Xàtiva. 

La resposta a un país normal seria anar a fer "recreació"; com la que es feia al mateix moment a la propera Almansa, però la conversa de sobretaula es dividia també en aquells que deien que encara no som un país normal i això obliga a introduir aquesta visió “política” de les coses, i es que al País Valencià tot es més complicat, donat que es viu amb més passió!!! No oblidem que aquesta jornada commemora la derrota d'Almansa del 25 d'octubre del 1707 i la pèrdua dels Furs del Regne de València. És per això que s'homenatja davant del Monument als Maulets a aquells que lluitaren i moriren defensant un ideal de llibertat. La diada del 25 d'abril és l'onze de setembre dels valencians i les paraules preparades pel company Basset varen retronar aquell migdia a la plaça de Xàtiva:
“Ara oiats ciutadans de la fidelíssima Xàtiva, en nom de sa majestat Carles III que Déu guardi molts anys, us notifiquen l'arribada de les tropes del General per posar fi a la tirania de Felip d'Anjou i a les abusives càrregues senyorials.
Quan de temps fa senyors que patim? Ara fa tretze anys que els llauradors valencians foren derrotats per combatre aquestes terres!
Amb l'arribada del francès pensarem que les coses canviarien, però ni els precs trobaren clemència, ni les llàgrimes consols, ni les lletres resposta.
Què us manca valencians sinó és la voluntat? Ja no cal demanar si el que ens cal és defensar-nos, així ho ha determinat la fúria d'aquell que vol condemnar-nos.
Sou vosaltres descendents dels agermanats? Qui us ha convertit en altres? Jo penso que sou els mateixos...
En nom de la justíssima Llibertat, defenseu els Furs de València, fortifiqueu allò que és feble i repareu allò que és fort, i si en aquesta lluita no fos jo capaç de conduir-vos cap a la llibertat, mori jo, mori jo infamement, i visca la pàtria valenciana.”
Monument als maulets de Xàtiva.

Cartell oficial de l'homenatge als maulets i la commemoració del 25 d'abril a Xàtiva.

Enllaços d'interès: 
  • Bloc de Miquelets del Regne de València. Homenatge als maulets (General Basset, 05/05/2014)
  • Youtube. Discurs del general Basset:



Andreu C.