27 de des. 2014

"Catalans en armes (1704-1723)"

Lloc i dia: La Pobla de Claramunt (Anoia), 27 de desembre de 2014
Organitza: Ajuntament de La Pobla de Claramunt i Agència Catalana del Patrimoni Cultural


En un marc històric incomparable com és el Castell de Claramunt, l'associació Miquelets de Catalunya hi va realitzar la darrera actuació de l'any 2014, acompanyar la presentació del llibre "Catalans en armes (1704-1723). L'origen dels mossos d'esquadra" de l'historiador Eusebi Mas. Enguany els Mossos d'Esquadra han complert 300 anys, una efemèride que converteix la Policia de la Generalitat de Catalunya en la degana d'entre totes les que, avui dia, també representen un símbol d'identitat nacional arreu del món. 


Els Miquelets de Catalunya no vam faltar a l'acte i hi vam ser presents amb un destacament comandat militarment pel cap d'esquadra de magraners Miró i espiritualment per Mossèn Lluch i format per dos músics i quatre fusellers del Regiment de la Diputació, tres miquelets del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, dues aiguaderes i el nostre fotògraf; per bé que també vam comptar amb la presència institucional del nostre president Marc Clotet. 



Miquelets de Catalunya al Castell de Claramunt (Fotografia: El Barber de Besalú).

L’acte va consistir en una xerrada de l'historiador Eusebi Mas i la presentació del llibre del mateix autor, “Catalans en armes (1704-1723): l’origen dels Mossos d’Esquadra” en el qual s'estudia els miquelets de Catalunya (els catalans armats que van pertànyer a ambdós bàndols tant a la Guerra de Successió com, cinc anys després, a la de Felip V contra la Quàdruple Aliança). 

El miquelet Marc amb un exemplar del lllibre (Fotografia: Carles Quintana).

La conferència va ser seguida amb atenció pel públic assistent així com també pels nostres miquelets i en acabar molts van fer-se seu el llibre per conèixer de primera mà amb informacions contrastades allò que amb tanta il·lusió i esforç volem recrear.

La jornada va ser completament festiva i en un ambient de germanor com habitualment són les trobades entre els miquelets de Catalunya.

"Allista't!". Membres de Miquelets de Catalunya envoltant un plafó oficial de la Ruta 1714 a La Pobla de Claramunt (Fotografia: Mercè Torres).

Enllaços d'interès: