13 d’abr. 2014

VoM 17: Campanya del Pirineu

Lloc i dia: La Seu d'Urgell (Alt Urgell), 11 d'abril de 2014; Gósol (Berguedà) i Tuixent (Alt Urgell), 12 d'abril de 2014; Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Solsona (Solsonès), 13 d'abril de 2014.
Organitza: Miquelets de Catalunya


Dia 1: La Seu d’Urgell
La tarda del divendres 11 d’abril de l’any de Nostre Senyor de 2014 es presentà a la Seu d’Urgell un escamot de l’Exèrcit de Catalunya format pels fusellers Canalies, Picart, Soler i Vilardaga del regiment de la Diputació del General i els miquelets Alba, Gustà i Vila del regiment de Joan Vilar i Ferrer. Malgrat la pluja persistent que va anar caient al llarg de la tarda, una vintena de persones es congregaren a la sala Sant Domènec, una antiga església d’estil gòtic reconvertida en equipament municipal, en la qual s’hi projectà el curtmetratge Vèncer o Morir. En acabar, com és costum, els assistents tingueren l’oportunitat d’aprendre com era i com s’organitzava l’exèrcit encarregat de la defensa de Catalunya a partir de 1713, quan aquesta fou abandonada a la seva sort davant els exèrcits de França i Castella.

Miquelets de Catalunya a la sala Sant Domènec de La Seu d'Urgell.
Fotografia: Xavi Alba (Miquelets de Catalunya)

Dia 2: Valls del Pedraforca

Per tal d’assegurar que l’enemic borbònic no els tallaria el pas a través del Cadí, l’endemà al matí els soldats Alba i Gustà del regiment Vilar i Ferrer foren enviats a explorar el terreny. Tan bon punt tingueren via lliure, els fusellers Soler i Picart, del regiment de la Diputació, i la fusellera Vila, del regiment Vilar i Ferrer, es dirigiren a Gósol, al peu del Pedraforca, amb la missió de donar a conèixer la causa de Miquelets de Catalunya. Un cop més, però, l’escull principal amb el que els nostres soldats es trobaren fou la pluja, fet que no impedí que una quinzena de vilatans s’adreçaren al garatge municipal del poble, on pogueren visualitzar el documental i prendre contacte amb els soldats.


Els exploradors Alba i Gustà a Prat de Cadí.
Fotografia: Sergi Gustà (Miquelets de Catalunya)

En acabar, els tres soldats es dirigiren cap a Tuixent, on se’ls van unir els dos exploradors i el soldat Graell del regiment de la Diputació. El fet que hagués parat de ploure animà als tuixentins a sortir al carrer que, encuriosits en veure els soldats, es dirigiren al Centre d’Interpretació del Parc Natural. En total, una quarantena d’assistents feren petita la sala d’audiovisuals on van poder comprovar en primera persona l’aspecte dels soldats catalans de principis del segle XVIII.

Dia 3: Vall de Lord i Solsona


Després que els fusellers Alba i Gustà marxessin cap al Vallès per informar de l’estat de la campanya al Marquès del Poal, la resta de l’escamot es dirigí a Sant Llorenç de Morunys, a la Vall de Lord. Durant el matí d’aquest tercer dia de campanya els soldats feren reconeixement del terreny pels topants de la vall. Més tard feren la ronda per la vila, convidant els piteus a assistir a la presentació programada per aquella tarda. Amb la incorporació dels reforços provinents del Bages començà la presentació al Teatre Municipal on s’aplegaren gairebé una cinquantena d’assistents, en un acte organitzat conjuntament amb Òmnium Solsonès.


Miquelets de Catalunya a Sant Llorenç de Morunys.
Fotografia: Tatiana Olifir (Miquelets de Catalunya)
En acabat, l’escamot es dirigí a Solsona, on es posà a les ordres de l’alferes Pons. Després de desfilar pel centre històric de la ciutat i fer una crida als solsonins, a les nou del vespre començava puntualment la darrera projecció d’aquesta campanya de reclutament, també organitzada en col·laboració amb Òmnium Solsonès. En aquesta ocasió, més de cinquanta assistents ompliren la sala de cultura de l’ajuntament de la ciutat. Entre el públic cal destacar la presència de molts infants de les escoles de Solsona, fervents partidaris de la causa austriacista que enguany representaran una obra de teatre ambientada en els fets de 1714 i que tingueren l’oportunitat d’aprendre de primera mà com vestien els soldats d’aquest període de la nostra història.

Amb el desig d’haver esperonat algun nou recluta de la zona i l’esperança posada en la lleva de 2020, finalitzava així la Campanya Pirinenca, el cicle de presentacions del curtmetratge Vèncer o Morir a les valls del Cadí, el Pedraforca i el Solsonès.