28 de gen. 2015

Dia del Soldat Català

Lloc i dia: Barcelona (Barcelonès), 26 de gener de 2015
Organitza: Miquelets de Catalunya


Com cada 26 de gener els Miquelets de Catalunya tenim una cita al Fossar de les Moreres: El Dia del Soldat Català. 

No ens convoca cap entitat o institució, ser-hi és el nostre deure.

Tot i que aquest any l'efemèride s'esqueia en un dilluns laborable no podiem fallar. Mercès a l'acollida del Gremi Provincial de Pastisseria de Barcelona vam iniciar la marxa des del Museu de la Xocolata arribant al Born Centre Cultural per pujar fins al Fossar de les Moreres. 
El sergent instructor Passolas del Regiment de la Diputació va comandar la vintena d'efectius desplaçats. El cap de la columna va ser ocupat per la bandera regimental de Sant Jordi i la bandera negra de combat, el tabaler, Mn. Lluch i la pubilla Alavedra, qui sostenia la nostra humil ofrena de flors.

El Dr. Francesc Xavier Hernàndez dirigint-se a la tropa (Fotografia: Carles Quintana)

Un cop al Fossar de les Moreres, en la foscor de la nit, i en un acte volgudament íntim, la columna va presentar armes a la flama del Memorial, flanquejada per les nostres banderes. El nostre sergent instructor va dirigir-se a la tropa i en acabar va cedir la paraula al Dr. Francesc Xavier Hernàndez Cardona, historiador i miquelet d'honor, qui va parlar del simbolisme de l'efemèride de la data. 

L'ofrena als nostres morts (Fotografia: Carles Quintana)

Tot seguit vam procedir a l'ofrena floral i vam entonar el cant dels Segadors, himne nacional de Catalunya. En acabar va ser el torn de Mn. Lluch qui va tenir especial record per als companys que ja no són amb nosaltres. Per acabar l'acte vam cantar el Virolai.

Mn. Lluch i les nostres banderes davant la flama del Memorial (Fotografia: Carles Quintana)

Miquelets de Catalunya no només va voler homenatjar els màrtirs per les llibertats de Catalunya al lloc on pertocava sinó també recordar els companys que ens han deixat.
El seu record perdurarà eternament.

Lluís, Joan, no us oblidem.

"Al Fossar de les Moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor!"


Frederic Soler i Hubert "Serafí Pitarra"
(Barcelona, 9 d'octubre de 1839 - 4 de juliol de 1895)

Enllaços d'interès: