25 de gen. 2015

"Catalans en armes" a la Seu de Manresa

Lloc i dia: Manresa (Bages), 25 de gener de 2015
Organitza: Centre d'Estudis del Bages


A primera hora de la tarda del diumenge 25 de gener la Baixada de la Seu de Manresa va començar a acollir un moviment de persones inusual, per la hora que era, i que es dirigien a la Sala Gòtica de la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa. 

Soldats del regiment de la Diputació del General, comandats per l'alferes Pons, presentant armes davant la Sala Gòtica (Fotografia: Montse Bayona).

La presentació del llibre "Catalans en armes (1704-1723). L'origen dels mossos d'esquadra" de l'historiador Eusebi Mas va cridar l'atenció d'una seixantena de manresans. El detallat discurs de l'autor del llibre va anar acompanyat d'una interessant visita al terrat de la Seu de Manresa per observar "in situ" el lloc on el 4 i 5 de setembre de 1714 un petit escamot de soldats borbònic es van refugiar de l'atac austriacista. 

Cavaller del regiment de Cuirassers de Sant Jordi davant la Sala Gòtica (Fotografia: Montse Bayona).

La nodrida representació de miquelets i soldats de Miquelets de Catalunya, comandada per l'alferez Pons, va començar l'acte rebent al públic assistent. L'exactitud de moviments de la formació, així com la presència d'un cavaller del regiment de Cuirassers de Sant Jordi van impressionar d'allò més als manresans i manresanes presents.

Miquelets de Catalunya al terrat de la Seu de Manresa (Fotografia: Montse Bayona).
Miquelets aulesans a les portes de la Sala Gòtica (Fotografia: Miquelets de Catalunya).

No cal dir que, aprofitant la bellesa i espectacularitat de l'indret no vam perdre l'oportunitat de fer una extensa sessió fotogràfica.

Enllaços d'interès: