26 d’oct. 2014

Els Miquelets a la Fira de la Girella

Lloc i dia: El Pont de Suert (Alta Ribagorça), 26 d'octubre de 2014
Organitza: Ajuntament d'El Pont de Suert i Mapamundi Produccions SL

L'últim diumenge d'octubre de 2014 els Miquelets de Catalunya teníem una cita amb una d'aquelles viles amb un encant especial, especial per la seva situació geogràfica com a capital de la comarca de l'Alta Ribagorça, just entrant als Pirineus, el Pont de Suert.

Malgrat la distància, visitar aquelles contrades amb els magnífics paisatges de l'entorn, les altes muntanyes i gaudir de la viva natura fan viure d'una forma especial. El caràcter d'aquelles terres parlen per si soles de la filosofia amb la que hi viu la gent allà, un caràcter que es fa ben evident amb les festes, celebracions i tradicions, com la festivitat a la que van tenir l'honor de participar de la Fira de la Girella.

Tal com vam arribar de bon matí ja s'entreveia l'ambient que allà s'hi estava cuinant: paradetes, cartells, mostres d'antics oficis del món rural i ramader, públic i visitants matiners que ja començaven a omplir els carrers i el nostre campament allà mateix, tot acompanyat per un molt bon temps.

Els Miquelets al Pont de Suert (Fotografia: Hortènsia Conill).

Aquell dia vam poder comptar amb el reforç dels companys de Moià i el seu Regiment d'Hússars Hongaresos, tropes amb les quals sempre és un goig col·laborar. Tant bon punt els rengles van estar formats, varem iniciar la desfilada en columna pels estrets i atapeïts carrers de la vila. Feia autèntica emoció el bullici de gent que hi havia per tot arreu, un públic que meravellat ens obria camí al nostre pas.

Els Miquelets amb els Hússars Hongaresos de Moià (Fotografia: Hortènsia Conill).

Tal com es pot veure a les imatges, cap a migdia varem participar a l'acte protocol·lari i el parlament davant de la casa de la vila, tot recordant als herois de la terra, fent memòria de la nostra història, elogiant la festa del dia i guardant la designació del Majoral dels Pirineus. Allà se'ns va unir una figura especial, portadora de la fortuna, mestressa de la sort i nova Majoral dels Pirineus: la Grossa.

Ja com a colofó autoritats, la Grossa, Hússars, Miquelets i seguici ens varem dirigir a la Plaça del Mercadal on hi havia el centre gastronòmic de la celebració, al bell mig de la plaça les veritables reines de la festa, unes incansables i formidables cuineres s'afanyaven a elaborar i oferir una degustació del tresor de la cuina muntanyenca local a base d'embotit de corder, plat per excel·lència de la Confraria de Sant Sebastià, patró del poble: la Girella.

Gaudint de la girella! (Fotografia: Hortènsia Conill).
Jordi del M.
Enllaços d'interès: