25 d’oct. 2014

Marxa del Tricentenari a Martorelles

Lloc i dia: Martorelles (Vallès Oriental), 25 d'octubre de 2014
Organitza: Ajuntament de Martorelles i Miquelets de Catalunya


Entre la gran quantitat d'activitats que Miquelets de Catalunya ha realitzat en aquest any del Tricentenari moltes han estat organitzades i realitzades per membres de la mateixa entitat, socis implicats també en la vida cultural de les seves respectives localitats. 


El miquelet Candela del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, acompanyat pels fusellers Picart i Auquer del Regiment de la Diputació en el transcurs de la caminada (Fotografia: Miquelets de Catalunya).

En aquesta ocasió varem participar en els actes del Tricentenari de Martorelles, una població a la falda de la serralada Litoral que patí directament l’embat de la Guerra de Successió, en fallar l’expedició del Diputat Militar. L'expedició, abandonada pels seus caps, va campar per les Serralades Litoral i de Marina, entre les muntanyes de Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Tiana i Alella, patint aquests municipis i llurs masos, nombrosos atacs de soldats desemparats. Miquelets de Catalunya va participar d'una caminada pels diferents jaciments històrics situats a la zona on van quedar abandonades dites tropes, visita que conduí el nostre company i historiador local Roger Candela.

Roger Candela, historiador i miquelet del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, va ser un guia excel·lent de l'activitat, la qual es va realitzar en un entorn d'alt valor paisatgístic (Fotografia: Miquelets de Catalunya).  
Primerament ens passarem per l’antic camí ral, on hi ha diversos atacs constatats, durant la Guerra a Ultrança. Vam seguir cap a la masia de Can Girona, que tingué un paper destacat en la darrera guerra civil, com a casa de colònies i lloc d’estada de polítics i de tropes. Varem prosseguir cap a la font de Can Gurri on hi ha un dolmen i una necròpolis neolítica. Seguidament ens varem dirigir al Coll, on hi ha restes de diverses carboneres dels segles XIX i XX, arribant fins al turó de Castellruf, on hi ha un dolmen, un menir, i un poblat iberèric, possiblement destruït per les tropes romanes.

Itinerari de la "Caminada històrica per Martorelles" (Fotografia: Miquelets de Catalunya).

Des d’aquí iniciarem el descens direcció a Santa Maria de Martorelles (nucli antic de Martorelles) tot passant per la seva antiga pedrera i el jaciment ibèric de Can Gillamí. En arribar varem visitar la sagrera i l’església, una de les poques que conté restes de pintures romàniques pintades directament sobre la pedra. Finalment varem retornar a Martorelles aturant-nos a l'antic pont per explicar les causes de la separació entre Martorelles i Santa Maria de Martorelles.

Enllaços d'interès:
Roger C.