1 de març 2014

Crònica 5: Tricentenari al Mercat de la Llibertat

Lloc i dia: Mercat de la Llibertat de Gràcia (Barcelona, Barcelonès), 27 i 28 de febrer de 2014
Organitza: Ajuntament de Barcelona


En ocasió del Tricentenari del 1714, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb Mercats de Barcelona commemora el Tricentenari al Mercat de la Llibertat de Gràcia, en ocasió de la festivitat de Dijous Gras, que enguany cau al vint-i-set de febrer.

Miquelets de Catalunya hi hem participat convidats pel Comissariat del Tricentenari, que era representat a la inauguració d’aquesta commemoració pel seu Comissari a Barcelona, l’historiador Toni Soler. Després d’uns breus parlaments del mateix Toni Soler i del responsable de Mercats de Barcelona, l’escamot de Miquelets de Catalunya començà a dur a terme la seva guàrdia del Mercat de la Llibertat de la Vila de Gràcia.



Miquelets de Catalunya amb Toni Soler, comissari del Tricentenari per l'ajuntament de Barcelona.
Fotografia: Mercat de la Llibertat - Mercats de Barcelona

L’escamot enviat per la nostra associació constava de sis membres: els dos músics, Xevi Jové i Ramon Redorta, el cap d’esquadra magraner Oriol Miró, el sergent Ramon Passolas, els fusellers German Domingo i Jordi Altarriba, tots pertanyents al Regiment de la Diputació.

La nostra ruta de patrulla va començar a les onze del matí i va consistir en voltar pels carrers interiors del Mercat, mentre sonaven el tabal, el sac de gemecs i els flabiols dels nostres músics. Ocasionalment deixàvem anar alguns dels nostres crits patriòtics habituals, com “Sant Jordi!” o “Visca el Rei Carles”. Una breu aturada a la taverna “El Clau”, situada a dins mateix del Mercat de la Llibertat, ens va permetre refrescar les goles amb aigua de civada, anomenada “cervesa” en català modern. Atès que el taverner es va negar a cobrar-nos un ral per la seva beguda, vam creure oportú obsequiar-lo amb algunes de les nostres cançons de taverna, com per exemple, “Fica-li noia!” i “L’aiguat d’Olot”.

Tot seguit vam continuar la nostra patrulla, sortint en ocasions a l’exterior del Mercat per fer patent als vilatans de Gràcia la presència de l’Exèrcit de Catalunya a la Vila. A quarts de dues vam donar per acabada la patrulla, sense haver detectat cap rastre d’elements borbònics o filipistes al Mercat. Vam celebrar l’absència d’incidents amb un ball del company Domingo amb una de les pubilles presents a l’indret.


L’endemà, divendres 28 de febrer, ens vam tornar a trobar al Mercat de la Llibertat per continuar la nostra tasca. Aquest cop, només acompanyats per en Xavier Jové, en qualitat de músic, i sense cap magraner, ens acompanyaven no obstant dos soldats del Regiment Vilar i Ferrer: Albert Sangenís i Daniel Alcaraz.


Miquelets al Mercat de la Llibertat (Gràcia) amb una vilatana segrestada!
Fotografia: Emilie Frenois

Vam repetir la rutina del dia abans, aquest cop amenitzats amb el flabiol i el tabal del company Jové. Vam aprofitar alguna aturada en la ruta per practicar breument la instrucció bàsica de l’Exèrcit de Catalunya. També ens vam aturar a la taverna del Mercat, on vam ser novament obsequiats pel taverner, sens dubte un fidel seguidor de la causa austriacista, o potser també un home prudent, atès que anàvem armats fins les dents.

La nombrosa gent que va anar al Mercat tots dos dies va contemplar astorada les maniobres de l’Exèrcit de Catalunya, que malgrat estar representant per pocs efectius, va demostrar en tot moment la seva disciplina i actitud marcial i seriosa.