14 de març 2014

VoM 4: Sarrià

Lloc i dia: Sarrià (Barcelona, Barcelonès), 14 de març de 2014
Organitza: Casa Orlandai i Miquelets de Catalunya


El divendres 14 de Març, el curt Vèncer o Morir, de Solanum Films i protagonitzat per l’Associació Miquelets de Catalunya, es va projectar al districte de Sarrià amb gran acollida, conjuntament amb una conferència de l’historiador i també soci Francesc Xavier Hernández, acte organitzat per l’entitat que ens acollia aquell dia, que molt encertadament va unir creant un gran esdeveniment.

Com sol passar en les projeccions, el passi va anar acompanyat de la presència dels nostres socis recreadors que van mostrar en directe per als curiosos i gent interessada el que van poder veure en pantalla.

En aquesta ocasió, el grup de 13 recreadors es va dividir en dos parts, una va fer una ruta pels principals carrers i places del barri tot distribuint fulletons i deixant-se veure, mentre l’altre mostrava la instrucció del que fou el darrer exèrcit català pròpiament parlant, ambdues activitats reberen bona acollida, atraient així públic a la sala Foix, lloc escollit per realitzar la projecció. 

 
Entrant a la Casa Orlandai. Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

 Un cop situats el públic i els recreadors a la sala, i després d’una breu presentació per part del regidor del districte de Sarrià Sr. Joan Figuerola, seguida d’un dels membres de l’associació, es va procedir al passi de la pel·lícula, de vora un quart d’hora de durada i que explica el que molt possiblement devia ser la vida de campament de l’exèrcit, concloent aquest amb grans aplaudiments.

Trencant el que es habitual després de la projecció, en que l’associació és explicada per part d’algun soci uniformat, ens vam rendir a les paraules d’un dels pares del renaixement d’aquest episodi de la nostra historia. Essent Francesc Xavier Hernández soci i assessor de l’associació era la persona més indicada per a tal efecte. 


L'historiador, amic i soci de Miquelets de Catalunya, Sr. Francesc Xavier Hernàndez Cardona, en un moment de la seva intervenció. Fotografia: Arrate Urdapilleta (Miquelets de Catalunya)

No només va explicar les uniformitats sinó també la manera de fer la guerra, la ituació política del moment, el que representava cada figura i potència,... dades curioses però molt necessàries per entendre aquell període tan convuls de la nostra història, totes elles en paraules que van enganxar al públic assistent, convertint-se gairebé en una classe magistral per part d’una de les eminències sobre el tema.

Acabada aquesta explicació, poques explicacions quedaven per donar, obrint-se així un torn de preguntes que anaven des de la més pura curiositat a gent experta en el tema i que ben segur va sorprendre a més d’un participant en l’esdeveniment. Aquesta barreja fou la que va crear un clima en que tots es van sentir ben acollits i participants plens a tots els assistents, que van marxar plenament satisfets d’una vetllada que va acabar ja entrada la fosca i que ben segur recordaran durant força temps.


Els Miquelets de Catalunya a Sarrià, juntament amb en Francesc Xavier Hernàndez. Fotografia: Arrate Urdapilleta (Miquelets de Catalunya)