2 de març 2014

Crònica 6: El bressol de Joan Vilar i Ferrer

Lloc i dia: Gaià (Bages), 2 de març de 2014
Organitza: Ajuntament de Gaià
Col·labora: Gaià Camina x Descobrir


El diumenge 2 de març de 2014 serà recordat com el dia en què el coronel Joan Vilar i Ferrer va retornar al seu poble natal: Gaià (Bages). En el context d'una caminada per conèixer el patrimoni històric, antropològic, gastronòmic i botànic dels encontorns de Gaià, l'entitat cultural Gaià Camina x Descobrir i el mateix ajuntament de Gaià van contactar amb Miquelets de Catalunya per tal de poder comptar amb alguns membres del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, donat que l'esmentat Vilar i Ferrer era fill de la població. 

Mentre els caminants començaven a esmorzar una bona torrada amb botifarra van fer acte de presència els miquelets Joan Tosas, Patri García i Xavier Rota, els quals van explicar a les prop de 150 persones assistents els regiments que formen Miquelets de Catalunya, i en especial els colors, equipament i armament del Regiment de fusellers de muntanya de Joan Vilar i Ferrer, fill il·lustre de Gaià. A més, un jove actor local va afegir-se a nosaltres amb un vestit improvisat amb les imperfeccions del cosit de darrera hora però amb una immensa dosi de bona voluntat i il·lusió. L'emoció va amarar a tots els presents: 300 anys després els miquelets van tornar a Gaià! 

Els miquelets de Joan Vilar i Ferrer davant el públic de Gaià.
Fotografia: Jordi Vilardaga (Miquelets de Catalunya)

Després de la nostra explicació va ser el torn de la mostra de dos antics oficis perduts de feia molts i molts anys i recuperats per la bona gent de Gaià: d'una banda les trementinaires i de l'altra la demostració de l'extracció d'oli de ginebre.

En acabar l'activitat matinal l'organització ens van acompanyar al nucli urbà de Gaià on vam poder visitar l'església parroquial de Gaià en la que va ser batejat el nostre Joan Vilar i Ferrer. 
La visita va continuar contemplant una interessant exposició d'objectes de patrimoni rural. Per acabar bé la jornada ens van convidar a un bon àpat al Restaurant de Gaià.
  
L'acollida va ser immillorable i esperem tornar-hi l'any vinent, sinó abans! 

Joan Tosas, Patri García i Xavier Rota al comunidor de Santa Maria de Gaià.
Fotografia: Joan Tosas (Miquelets de Catalunya)

Enllaços d'interès: