30 de març 2014

Crònica 14: 1a Travessa dels Miquelets

Lloc i dia: D'Olesa de Montserrat al Monestir de Montserrat (Montserratí), 30 de març de 2014
Organitza: Miquelets de Catalunya


L’expedició es va reunir al carrer Indústria d’Olesa de Montserrat a les 8h del matí. Abillats amb uniformes, armes, queviures i recanvis d’època, els 10 valents es disposaven a arribar al cim de la muntanya sagrada. El calçat emprat anava des de botes de muntanya modernes, passant per sabates de combat de l’època fins a espardenyes per als més puristes. Un cop llesta, l’expedició va sortir d’Olesa creuant el riu Llobregat rumb a Esparreguera. 



Els 10 valents, a punt d’iniciar l’expedició.

El primer punt de control era la Parròquia de Santa Eulàlia i després d’un petit avituallament es va prosseguir a travessar el poble per enfilar la Serra de Can Rubió. Després de creuar la carretera B-112 es va entrar un moment a Collbató per tornar-ne a sortir en direcció a l’ermita de la Salut, on ens esperava el segon punt de control.


Els Miquelets davant les portes de l'església parroquial de Santa Eulàlia d’Esparreguera.
Arribant al segon punt de control, a l’ermita de la Salut de Collbató.

La pluja, que havia estat constant durant tot el viatge en forma de xirimiri, es va accentuar arribats en aquest punt, el que va portar l’expedició a aixoplugar-se per a fer el segon avituallament. Veient que l’ascensió tot just estava a punt de començar i que el temporal seguia igual, abans de reprendre la marxa alguns participants van optar per deixar l’equipament no essencial als cotxes escombra.


El grup durant l’ascens.

L’etapa més dura ens va dur per camins amb grans desnivells, plens de tolls i pedres relliscoses. Un cop guanyada una mica d’altura la pluja es va suavitzar, però la boira només va empitjorar, fent impossible divisar què hi havia a més enllà d’uns pocs metres. Afortunadament, la determinació del grup i el coneixement de la zona per part dels guies va permetre mantenir el ritme malgrat les adversitats.

A la creu davant l’ermita de Sant Miquel.

Després de més de dues hores d’ascensió semblava que finalment estàvem arribant, el camí empedrat i els símbols religiosos delataven la proximitat del monestir. Arribats a aquest punt, l’oficial en cap va encapçalar el grup i va ordenar formar en columna de dos per arribar marxant al Santuari. Poc després, d’entre la boira persistent, apareixien les primeres parets dels edificis del complex monàstic. Ho havíem aconseguit, érem a Montserrat.

Era un mal dia per visitar Montserrat, tot i així ens vam creuar amb nombrosos turistes que van poder observar com un grup de soldats xops, bruts i cansats però amb la moral ben altra apareixien d’entre la boira. Arribats a l’últim punt de control se’ns van unir alguns companyes miquelets i tot seguit vam anar a fer l’últim avituallament que tant ens havíem guanyat.

Arribada a Montserrat en formació.

A les 4h de la tarda vam entrar al monestir, on se’ns va agrair la visita en nom del pare abat i ens va convidar a cantar el Virolai. Finalment, vam visitar la Moreneta abans de donar l’expedició per finalitzada i dirigir-nos als vehicles per tornar a Olesa. Els participants, molt satisfets per l’èxit de l’experiència, ja feien plans per la següent caminada.


Rebuda dels Miquelets al monestir de Montserrat.
Fotografies: Evody Carmona, Oriol Miró i Isabel Manaut (Miquelets de Catalunya).