10 de març 2014

Crònica 9: Els Miquelets amb la dansa del 1700

Lloc i dia: Barcelona (Barcelonès), 10 de març de 2014
Organitza: Museu de la Música


L'any 2013 Miquelets de Catalunya i la companyia de música i dansa antiga Xuriach van encetar un període de col·laboració per tal d'afrontar junts i amb més força els interessos comuns en l'any del Tricentenari. La companyia Xuriach va ser creada el 2010 per apropar la música i la dansa antiga i tradicional a públics de totes les edats, a l’escena o al carrer, amb l'interès comú de tots els seus membres en el repertori que es va tocar, sentir i ballar a la Península Ibèrica durant el Renaixement i el Barroc. La direcció artística de Xuriach recau en Marc Riera (música), Anna Romaní (música i dansa) i el reconegut mestre Carles Mas (música, dansa i coreografia).

Mercès al suport de Miquelets de Catalunya i amb l'assessorament dels especialistes Francesc Riart i Goretti Puente la companyia Xuriach ha pogut assolir una qualitat i exactitud en el seu vestuari d'acord amb la qualitat dels seus espectacles com els que ja han tingut la possibilitat d'executar al Born CC o també al Parc de la Ciutadella de Barcelona en motiu de les Festes dela Mercè 2013.


En motiu de la propera exposició que prepara el Museu de la Música sobre diversos aspectes culturals, militars i socials del 1714, es va procedir a l'enregistrament d'un parell de videos que permetran als visitants de l'exposició tenir una visió del 1714 en so, color i moviment. Després d'un parell de jornades d'assaig la companyia Xuriach va convocar als tècnics, músics i balladors el passat dilluns 10 de març a les 8 del matí a la Plaça del Rei de Barcelona.

La sardana a la Plaça del Rei.
Fotografia: Xuriach

L'entorn i la llum del matí van propiciar que el primer dels videos gravats, una sardana, fos assolit ràpidament i amb èxit. Tot i l'hora primerenca del matí els turistes van anar inundant l'espai i va ser el moment de canviar d'ubicació per realitzar el següent enregistrament.

A les 12h vam traslladar tot l'equip cap al Palau Moja, al costat de la Rambla de Barcelona. A l'interior d'una de les seves sales nobles, amb un aire refinat que contrastava amb la popularitat de la sardana, s'hi va gravar una mantuana.

La mantuana al Palau Moja.
Fotografia: Xuriach

Les fotografies de la jornada parlen per si soles de l'èxit assolit. Des de Miquelets de Catalunya seguirem donant suport a qualsevol iniciativa seriosa que ajudi a donar a conèixer el nostre passat i el dignifiqui.

Felicitats a la companyia Xuriach i al Museu de la Música!



Enllaços d'interès:
  • Youtube. Museu de la Música: