18 de maig 2014

La batalla de Torredembarra

Lloc i dia: Torredembarra (Tarragonès), 17 i 18 de maig de 2014
Organitza: Ajuntament de Torredembarra


Un any més ens dirigirem a Torredembarra, on participarem de la commemoració de la batalla que s’hi produí el dia 16 de maig de l’any 1713, entre les forces catalanes comandades pel general Rafel Nebot, i les de les dues corones comandades pel brigadier Diego González, i que suposà una important derrota per les forces catalanes, impedint-los el control de Tarragona.

Enguany, degut a la dificultat tècnica que ens suposà haver de tindre presència física en diferents actes ho haguérem de fer amb un campament molt reduït. No obstant aprofitarem l’ocasió per seguir apostant fortament per la recreació de la vida de campament, i en aquest cas ho férem tot treballant el tema de les músiques i els balls de l’època. Aprofitant la novetat d’aquest any que suposava recrear des de dissabte al matí, ho aprofitarem per fer una primera mostra de cançons i balls, portades a terme pels nostres músics, Xevi Jové i Ramon Redorta (regiment de la Diputació), amb la participació puntual de Xavier Rota i Patri Garcia i el cos de dansa format per alguns dels nostres fusellers, que donaren el millor de si mateixos per fer un acte ben lluït, conjuntament amb les desfilades a les que els veïns ja estan acostumats d’altres anys.



Alguns dels músics i balladors de Miquelets de Catalunya.
Fotografia: Morales - Bayona (Miquelets de Catalunya)

El cos de música i dansa de Miquelets de Catalunya en plena acció.
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya)

Com ja és tradició a la tarda és portà a terme la primera de les batalles, en les quals lluitarem colze a colze amb els companys del Regiment de Sant Narcís de Girona, i els Hússars Hongaresos de Moià, contra els regiments de la Couronne i el Tercio de Morados Viejos provinents d’Almansa, i que per ser fidels a la història perdérem.


Fusellers del regiment de la Diputació i del Vilar i Ferrer aquantant la posició.
Fotografia: Morales - Bayona (Miquelets de Catalunya)

Els regiments borbònics de La Couronne i Morados Viejos (1707 Almansa Historica) acorralant les tropes catalanes a les portes del castell de Torredembarra.
Fotografia: Morales - Bayona (Miquelets de Catalunya)

Un cop finalitzat el combat, férem un petit regest, per atendre els gustos del segles XXI, d’alguns reecreadors. Per tornar al cap d’una estona, tot mostrant la instrucció bàsica del fuseller, i una explicació dels uniformes de cada regiment, i el fet del reenacment històric, tot allargant la fira mentre hi va haver públic.



Aiguaderes de Miquelets de Catalunya. Gràcies a la seva tasca tenim l'opció de morir en mans dels borbònics i no pas de sed i d'inanició hores abans de l'atac.
Fotografia: Carles Quintana (Miquelets de Catalunya) 

L’endemà al matí, com cada any, reprenguérem la recreació i a migdia, el combat. Actes que de ben segur no haguéssim pogut portar a terme sense les excel·lents "gachamigas" a que ens tenen acostumats els companys d’Almansa Històrica. També aprofitarem la tarda per traslladar-nos a un espai més central de la fira i portar a terme un petit taller de danses barroques, al qual s’hi sumaren alguns visitants i paradistes.


Moment d'instrucció. Fotografia: Nicolas Moulin 

Voldríem també donar el nostre més profund agraïment a la gent de l’hostal, que com de costum ens han tractat molt bé.



Roger C.