25 de maig 2014

Tricentenari a La Pobla de Claramunt

Lloc i dia: La Pobla de Claramunt (Anoia), 24 de maig de 2014
Organitza: Ajuntament de la Pobla de Claramunt i Mapamundi Produccions


El 15 de gener de 1714 les tropes borbòniques van saquejar i cremar la Pobla de Claramunt. En recordança d'aquesta funesta acció, 300 anys després, els Miquelets de Catalunya vam anar la Pobla per honorar la soferta població i commemorar el Tricentenari.

A partir de dos quarts de 4 de la tarda els nostres associats van anar arribat a la plaça de l'església parroquial de Santa Maria on vam plantar el nostre campament, davant per davant del campament dels companys recreacionistes dels Hússars Hongaresos de Moià. 

Fusellers del regiment de la Diputació del General formats davant les portes de l'església parroquial de Santa Maria.
Fotografia: Rut Badias
Al punt de les 6 de la tarda, hora oficial d'inici dels actes, la gent va començar a atansar-se a la plaça, moment en què el cap d'esquadra Oriol Miró, actuant de sergent provisional, va passar a explicar als assistents l'associació Miquelets de Catalunya. Tot seguit va donar la paraula al cap d'esquadra Marc Clotet que féu una breu però completa explicació del vestuari i l'armament del regiment d'infanteria de línia de la Diputació del General i els seus magraners. En la mateixa línia va ser el cap d'esquadra i cornaire Xavier Rota qui va explicar l'armament i el vestuari del regiment de fusellers de muntanya de Joan Vilar i Ferrer, així com també les característiques específiques d'aquestes unitats lleugeres: la gran capacitat de foc i la lluita en els cop de mà.

Posteriorment el cap d'esquadra Miró va esmentar l'existència dins l'associació del regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi i va explicar als assistents el paper de la dona en la guerra de successió, esmentant que moltes dones i criatures acompanyaven els exèrcits no solament com a aiguaderes sinó inclús amb un especial paper militar encara prou desconegut pel fet que a l'època no era ni oficial ni aceptat.



Salva d'honor dels fusellers de la Diputació, els miquelets del Vilar i Ferrer i dones civils davant les portes de l'església parroquial de La Pobla de Claramunt.
Fotografia: Montoliu-Valor (Miquelets de Catalunya)

Havent fet la nostra presentació vam cedir la paraula als companys de Moià. En finalitzar la seva explicació vam realitzar dues descàrregues de fuselleria i donarem inici a una desfilada pels carrers del nucli històric de la població, acompanyats en tot moment pels encuriosits poblatans.

A 2 quarts de 9 del vespre es va donar pas als parlaments de l'acte institucional en motiu de la commemoració del Tricentenari. Va obrir l'acte la intervenció de la poblatana Marta Bartrolí, qui va oferir una breu pinzellada dels fets històrics ocorreguts. En acabar va ser el torn del Sr. Santi Broch, alcalde de la Pobla de Claramunt.

A les 9 del vespre es va esdevenir l'espectacle “La Pobla cremada pels borbònics” que va consistir amb la encesa pirotècnica del campanar de l’església parroquial de Santa Maria per recordar els fets succeïts ara fa 300 anys. Després del Cant dels Segadors i el Cant de la Senyera els Miquelets de Catalunya i els Hússars Hongaresos de Moià varem fer una salva d'honor.

Els Hússars de Moià i els Miquelets de Catalunya embolcallats per la senyera desplegada minuts abans des del campanar de l'església parroquial.
Fotografia: Montoliu-Valor (Miquelets de Catalunya)

A 2 quarts de 10 del vespre la festa va finalitzar amb la degustació popular d’un porc rostit elaborat pels amics del Rebost del Montserratí, que tantes i tantes vegades han alimentat els nostres soldats i un sopar de pa amb tomàquet amb els companys de Moià gentilesa de l'organització de la festa.


Xavier R.