3 de maig 2014

Crònica 22: Equitrobada a Talamanca

Lloc i dia: Talamanca (Bages), 3 de maig de 2014
Organitza: Federació Catalana d'Hípica, Associació de Marxes a Cavall de Catalunya i Ajuntament de Talamanca.

El passat dissabte 3 de maig els Miquelets de Catalunya vam retornar a Talamanca, població que hem pogut visitar nombroses vegades a retre homenatge als combatents de la darrera victòria de l'exèrcit del Marquès del Poal davant les tropes borbòniques els dies 13 i 14 d'agost de 1714. El motiu de la presència de Miquelets de Catalunya va ser en el mateix sentit que totes les altres vegades però des d'un altre punt de vista: homenatjar els cavalls presents a la batalla en una jornada de convivència, l'Equitrobada, on els cavalls van esdevenir el centre d'atenció.

L'Equitrobada va començar a quarts de 10 del matí amb la trobada dels regiments de Miquelets de Catalunya i els companys de l'Associació de Recreació Històrica de Moià amb els cavalls participants davant l'ajuntament de Talamanca. En aquell punt, el nombrós grup de cavalls, encapçalat pel Marquès del Poal i els cavallers del regiment de Cuirassers de Sant Jordi (Miquelets de Catalunya) van iniciar una marxa que els va dur a visitar damunt el terreny els espais on va esdevenir-se la batalla de Talamanca.

El Marquès del Poal i 7 cavallers del regiment de Cuirassers de Sant Jordi (Miquelets de Catalunya) a Talamanca.
Fotografia: Montse Bayona (Miquelets de Catalunya)

























En el transcurs de la marxa els cavalls van topar-se amb un campament de miquelets on els esperava el coronel Amill amb un grup de fusellers.

Mentre el gruix de fusellers del regiment de la Diputació del General i de miquelets del regiment de Joan Vilar i Ferrer que va restar a la població esperava el retorn del nombrós grup de cavalls va poder realitzar un seguit de rondes pels carrers de la població i entre les parades de la fira barroca que hi havia instal·lada sota les ordres del tinent coronel Soler del regiment de la Diputació. Just abans de l'arribada dels cavalls els socis de Miquelets de Catalunya van poder gaudir de les explicacions expertes del Sr. Gustau Erill sobre els fets de la batalla de Talamanca des del mirador privilegiat del Memorial 1714, lloc des d'on es divisa tot el territori on s'esdevingué la batalla.

Arribats a les 12 del migdia es va donar inici a l'acte institucional d'homenatge al Memorial 1714. El Marquès del Poal, els cavallers del regiment Sant Jordi i la resta de cavalls participants a l'Equitrobada van fer acte de presència ofrenant cadascún d'ells una flor groga o vermella que va anar vestint una gran toia amb els colors de la senyera de Catalunya.


Els Miquelets de Catalunya preparats per a la salva d'honor.
Fotografia: Montse Bayona (Miquelets de Catalunya)

Tot seguit s'esdevingueren els parlaments de l'alcalde de Talamanca i el vicepresident de la Diputació de Barcelona. Per finalitzar l'acte es va cantar el Cant dels Segadors i els miquelets presents va realitzar una salva d'honor als màrtirs, herois i patriotes que van lluitar per la llibertat de Catalunya. Un dinar entre els cavalls de l'Equitrobada i Miquelets de Catalunya va acabar d'establir llaços de germanor en vistes a futurs allistaments que ajudin a engrandir el cos de cavallers del regiment de Cuirassers de Sant Jordi.

El tinent-coronel Soler i el coronel Paloma amb els fusellers i magraner del regiment de la Diputació del General i els miquelets del regiment de Joan Vilar i Ferrer al costat del Memorial 1714 de Talamanca.
Fotografia: Maria Rosa Valor (Miquelets de Catalunya)