11 de maig 2014

Els Miquelets a Bordils

Lloc i dia: Bordils (Gironès), 11 de maig de 2014
Organitza: ANC Bordils, Ajuntament de Bordils i Miquelets de Catalunya

Després de setmanes de gestions i preparació, Miquelets de Catalunya va tenir la joia de presentar el curtmetratge “Vèncer o Morir” a la comarca del Gironès, en concret a la Noble i Fidel Vila de Bordils.

L’onze de maig de dos mil catorze, deu valents recreadors, encapçalats per l’Alferes Pons, van muntar campament a la Vila de Bordils, a tocar de la església de Sant Esteve. Allà foren rebuts amb un excel·lent esmorzar de pa amb tomàquet i botifarres a la brasa.

Un bon esmorzar et soluciona el dia! (Fotografia: ANC Bordils)

El matí fou destinat a patrullar per la Vila, a la recerca de botiflers i enemics emboscats, dels quals no se’n trobà cap. Tanmateix, els bordilencs i les bordilenques mostraren gran entusiasme i devoció per la causa austriacista, i contemplaren atònits les evolucions i desfilades de la tropa. Els nostres fusells retronaren pels carrers de Bordils, homenatjant les patriotes caiguts i recordant tothom la commemoració del Tricentenari.

Presenteu armes! (Fotografia: ANC Bordils)

Tots els efectius enviats a Bordils formaven part del Regiment de Línia de la Diputació, amb una sola excepció. El destacament estava comandat per l’Alferes Pons; el segon en comandament fou el Sergent Passolas; finalment, el Cap d’Esquadra de Magraners Miró encapçalava cinc fusellers de la Diputació i una fusellera del Regiment Vilar i Ferrer.

A les dotze del migdia es presentà “Vèncer o Morir” al Casal del Poble, situat a molt poca distància del campament. El públic el formaven més de quaranta persones. Acabada la projecció es presentaren els diferents regiments i es mostraren les modalitats de combat, l’armament i l’equipament de l’Exèrcit de Catalunya.

Els Miquelets davant la majestuosa església de Sant Esteve de Bordils (Fotografia: ANC Bordils)

Finalment, la organització convidà a dinar a tots els recreadors (i també a tots els habitants del poble que no es trobaven seguint l’equip local d’handbol) a una excel·lent fideuada amb allioli. El dinar fou amenitzat pels cants i facècies de la tropa, contenta de la feina feta i del tracte rebut.

Ben dinat, la plaça principal del poble contemplà com alguns dels homes reposaven tot prenent un cafè, mentre que d’altres feien pràctiques de tir i de combat en línia, davant el delit dels vilatans congregats.

En acabar es desmuntà el campament i la tropa es retirà, tot rebent elogis dels organitzadors, que reclamen la nostra presència per properes festivitats i celebracions a Bordils.
Ramon P.

Enllaços d'interès: